Anna Larsdotter skriver ett brev år 1730 när hon är 76 år gammal. Hon beskriver där i korta ordalag vad som hände i hennes släkt under 1600-talet. Detta brev har väckt min nyfikenhet i att försöka förstå vad som hände med släkten och trakten under detta århundrade. Boken handlar om gränstrakten mellan Gästrikland och Uppland. Där fanns under 1600-talet en nedlagd gruva, en kronoallmänning, akademihemman, frälsehemman och skattehemman. I närheten etablerades två större bruksanläggningarna i Gysinge och Söderfors under den senare delen av århundradet. Dessa järnbruk förändrar livet för de människor som bodde och verkade där.
Boken bygger på verkliga händelser ur arkiv som finns bevarade. Huvudkällan är domböcker från den aktuella tiden, 178 st. mål/domar ur domböckerna varav 35 från konsistoriet hos Uppsala Akademi. Dessutom arkivet hos berättarens födelsegård, landskapshandlingar, jordaböcker, mantalslängder, älvsborgs lösen, boskapslängder, kyrkoböcker och militära mönsterrullor. Och även källor från andra skrifter och böcker som beskrivit händelser som t.ex. bröllop, krig, begravning och avrättning.
Här är det Anna Larsdotter, delvis med hjälp av sin mors minne, som berättar mera utförligt om vad som hände. Händelserna här är till allra största delen verkliga liksom personerna. Detta är naturligtvis inte hela sanningen men alla händelser har ett trovärdigt och tänkbart innehåll.
Boken kan läsas på tre sätt: Enbart ta del av en sammanfattning i kapitlet "Anna Larsdotter berättar vidare och funderar" som finns mot slutet. Historieintresserade kan läsa utan att ta hänsyn till personerna. Det tredje sättet är för läsare med anor i släkterna.
Boken är tryckt i begränsad upplaga. Kontakta författaren Bengt Löf för att köpa ett exemplar av boken. Du når honom enklast per mejl på adressen bengt@lof.nu.